Ugye te nem vagy tanorexiás?

febr. 25., 2016

Ugye te nem vagy tanorexiás?

A tavasz közeledtével az emberek 95%-a keresni kezdi a pánikgombot, később nyomják is eszeveszettül, mikor rájönnek, hogy a medvejelmezt le kell cserélni egy tavasziasabb „bundára”, lekerül a télikabát, közszemlére kerül a testünk nagy része.

Ekkor kezdődnek a drasztikus, ellenőrizetlen léböjtkúrák, tömött sorokban állnak a szoláriumok bejáratánál a barnulni vágyók, akik ekkor ébrednek rá, hogy a három téli hónap kevés volt a tavaszra felkészüléshez.

A drasztikus fogyókúrák mellett a túlzásba vitt szoláriumozás is nagy kockázattal jár a szakemberek szerint, bár ezt jóval később tapasztalhatjuk meg a bőrünkön; kutatások szerint a szoláriumok használata 75%-kal növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Egyes országokban a szolárium használata életkorhoz kötött, így 18 éven aluliaknak tilos a használata, mert a serdülőkorú barnulni vágyóknál a bőrrák kialakulása a legesélyesebb.

A szolárium kedvelői szexibbnek, fiatalabbnak, vonzóbbnak érzik magukat a barnulás után, pedig a szolárium ultraibolya sugarai az UV-A tartományból kerülnek ki, amelyek bizonyítottan elősegítik a bőr öregedésének folyamatát, csökkentik a bőrben a D-vitamin mennyiségét és nagy szerepet játszanak a melanóma kialakulásában.

A túlzásba vitt szolizásnak neve is van: tanorexia. A tanorexia az angol tanning szóból ered, és szoláriumfüggőséget jelent. Rengeteg tanorexiában szenvedő embert ezek a tények nem foglalkoztatnak, nem számolnak a későbbi nagy kockázattal.

Barnulni csak megfontoltan, szépen

Nem szimplán „plázacica hóbort” a tanorexia. Bőrgyógyászok kimutatták, hogy hasonló függőséget okoz a barna bőr utáni vágy, mint a drog, a dohány vagy az alkohol.

A napsugarak és az ultraibolya sugarak ugyanis az agyban endorfint termelnek, így előidézik a boldogság érzését, így minden passzol a magabiztos megjelenéshez. S az euforikus állapotban fittyet hányunk arra, hogy a melanóma esetleges megjelenésével nem az lesz a legfőbb gondunk, hogy hasonlítunk-e Hawaii Barbie-hoz.

Dr. Amy Wechsler amerikai bőrgyógyász-pszichológus szerint komoly és átfogó program szükséges egy tanorexiában szenvedő ember függőségről való leszoktatásához.

Én is nagyon szeretek szolizni, szeretem, ha egészségesnek tűnő, napbarnított bőröm van, de most kicsit elgondolkodtam. Bár a bőrrel, bőrbetegségekkel foglalkozó szakemberek teljes mértékben ellenzik a szolárium használatát, véleményem szerint a mértékletesség itt is, mint az élet számos területén, bölcsesség. Így kérek mindenkit, használja a józan eszét, és gondoljon a jövőjére!

Ha mégis a szoláriumozás mellett döntünk, figyeljünk a testünk jelzéseire, távolítsunk el minden sminket az arcunkról, fedjük le a szemünket, tartsuk be az intim higiéniát a magunk és mások védelme érdekében, és ha bizonytalanok vagyunk barnulási szokásainkkal kapcsolatban, mindenképpen kérjük a hozzáértők segítségét!

Szabó JuditSzabó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások