Tihanyi Levendula Fesztivál és levendulás, banános, áfonyás muffincsoda, hogy szem-száj-lélek jóllakjon!

jún. 28., 2016

Tihanyi Levendula Fesztivál és levendulás, banános, áfonyás muffincsoda, hogy szem-száj-lélek jóllakjon!

Tihany nemcsak a magyar történelem egyik fontos helyszíne, a korai magyar írásbeliség bizonyitékának bölcsője. És nemcsak a balatoni nyarak, kirándulások egyik kihagyhatatlan ékköve, a kis magyar Provance. Ugyanis mindezek mellett a város egyre komolyabb hangsúlyt fektet az élményturizmusra. Egyik ilyen kezdeményezése a Tihanyi Levendula Fesztivál.

Imádom a levendula az illatát, mindig drága nagymamám szekrényei jutnak róla eszembe. De Tihanyban meg lehet tapasztalni az ízét is: szörp, fagylalt, csokoládé, méz és - a nyári kánikulában különösen üdítő - levendulás jegestea formájában is. A fesztivál ideje alatt pedig különböző méretű papírzacskókat lehet teleszedni és hazavinni illatosítás, illetve a molyok távoltartásának céljából. A levendula Fesztivál azonban többről is szól, hiszen számtalan színes program várja az érdeklődőket. A gyermekeknek kézműves foglalkozások, koncertek, népi játékpark, szabadtéri színielőadások teszik érdekessé a rendezvényt. A felnőtteknek tematikus túrák, utcabálok, koncertek, kiállítások és érdekes előadások varázsolják élménnyé az itt töltött napokat.

Ha van kedvetek hozzá, akkor mindenképpen látogassatok el Tihanyba, ITT találjátok a részletes programot.

(Feri)

És egy kis otthoni kedvcsináló a levendula gasztronómiai hasznosításához:

Időtakarékos muffincsoda banánnal, áfonyával, levendulával

Ez a recept azért fantasztikus, mert ötvöződik benne a gyermekkor – nekem a banán a mai napig a 80-as évek magyar hiánygazdaságának szimbóluma, mikor még kígyózó sorokban várták a szüleink, hogy a pult alól, barna papírzacskóban hazahozhassanak két kiló banánt –, a nyári szezon aktuális bogyósa (áfonya) és egy kis luxus (levendula). Első olvasatra merész kombinációnak hat, de a banán édessége, az áfonya savanykás fanyarsága és az illatos levendula valami egészen fantasztikus csodában kulminál a végére.

Hozzávalók:

  • 1 csésze finomliszt
  • ¾ csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 csésze cukor
  • 2 tk. sütőpor
  • 2 tk. morzsolt levendulavirág
  • csipet só
  • 2 érett banán összetörve
  • 1 csésze áfonya
  • fél csésze tej
  • negyed csésze olaj (napraforgó, repce, olíva, kókusz – teljesen mindegy)
  • 1 felvert tojás

Fotó: Suzanne Halle

Elkészítés:

Még a hozzávalók összeállítása előtt kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, hogy legyen ideje előmelegedni. Egy 12 kapszulás muffintepsi mélyedéseit béleljük ki muffinpapírral, vagy kenjük meg vajjal.

Először a száraz hozzávalókat, a liszteket, a cukrot, a sütőport, sót és a levendulát keverjük össze egy edényben. Egy másik tálba mehet a felvert tojás, a tej, az olaj és az összetört banán. Addig kavarjuk, amíg homogénné nem válik az elegy. Öntsük össze a két tál tartalmát, s keverjük el. A végén öntsük a tésztához az áfonyát, s óvatosan forgassuk bele, hogy a lehető legkevésbé törjük össze a gyönyörű kékeslila gyümölcsöt.

A tésztát evőkanállal egyenletesen oszlassuk el a muffinformákban, majd 20 percre dugjuk a 200 fokos sütőbe. Ha letelt az idő, tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészültek-e a gyönyörűségek.

Jó étvágyat!

(Kriszta)

Béres Ferenc - V. Szabó Kriszta

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások