5 Facebook-poszt, amitől a fejem a falba verem (Felidéző)

okt. 3., 2017

5 Facebook-poszt, amitől a fejem a falba verem (Felidéző)

Először is leszögezem, hogy imádom a Facebookot. Lehet mondani, hogy akinek fontos vagyok, az anélkül is megtalál, de egyáltalán nem biztos, hogy képesek lennénk napi szinten hívogatni olyan embereket, akiket bár szeretünk, de nem tartozik a szoros baráti körünkhöz. Régen, ha valakit látni akartunk, elmentünk hozzá. Manapság, megvallom őszintén, nem sok embernek örülnék tiszta szívből, ha bejelentés nélkül érkezne. Sok ember esetében elég, ha a Facebookon látom, éppen hogyan alakul a sorsa. Szeretem. De vannak olyan típusú posztok, amik kiborítanak! :)

1. Valaki már X éve az ismerősöd, oszd meg ezt mindenkivel!

Ezekben a posztokban az a borzasztó, hogy a Facebooknak nem pont arról van tudomása, mint a benne szereplő embereknek, hiszen nyilvánvalóan más dátummal lettek ismerősök a közösségi oldalon, mint az életben, de ezt az emberek minden egyes alkalommal kijavítják. „Nyolc éve lettél XY ismerőse - nem igaz, mert kilenc”! Fárasztó!

2. Álhírek

Mindenegyben blog, Tudás fája, Világlátó - nem is sorolom. A lényeg, ha valamit megosztunk, akkor a forráskritika nagyon fontos. Csak olyan dolgot adjunk tovább, aminek a tartalma valószínűsíthetően igaz. Sajnos olykor még a vezető hírportálok is belecsúsznak egy-egy kamu cikkbe, de a közismert álhíroldalakat jobb, ha alapból mellőzzük.

3. Osztás után látható a tartalom

Hasonlítanak az álhírekhez. Általában valamely hírességgel hirdetik ezeket a tartalmakat, kattintásvadász szövegekkel, címekkel. A videót vagy képet azonban csak akkor fedi fel az oldal, ha rányomsz a megosztásra. Elárulom, hogy az összes ilyen egy nagy kamu! Jobb, ha nem osztasz meg semmi ilyesmit. A barátaid hálásak lesznek érte.

4. Ámen

Általában egy beteg gyermek szerepel a posztban, kiszolgáltatott, nyomorúságos helyzetben. Ha kommenteled, hogy „Ámen”, akkor a gyerek meggyógyul. Ilyenkor vagy az van, hogy az adott gyerek nem is a leírt betegségben szenved, csak a képét használták fel, ami egyébként törvénytelen és felháborító, vagy esetleg már régen nem is él, vagy csak szimplán nem gyógyul meg, vagy nem ettől gyógyul meg. Jobb, ha inkább imádkozol egyet a beteg gyermekekért, többet számít, mint egy kamu poszt megosztása!

5. Kamu nyeremények

Egy alig két hete indult oldal bizony nem fog kisorsolni egy házat, ezt garantálom. Egészen másról szólnak ezek a posztok. A nyereményjátékkal bevonzanak egy csomó embert, azután eladják az oldalt. Természetesen olykor lehet nyerni, én is nyertem már nagyon jó dolgokat, de nem egy olyan oldalon, ami néhány hete indult és a nyereményjátékon kívül nincs más aktivitása.

Mielőtt bármit is közzéteszünk, gondoljuk meg, hogy az biztosan érdemes-e a figyelemre. Ezzel nemcsak magunkat, de a barátainkat is megtiszteljük. Megmondom őszintén, hogy akik túl sok álhírt osztottak meg, bizony leállítottam a követésüket. Persze így nem jelenik meg a hírfolyamban, nem tudom, hogy mi van vele. Van az a pont, ahol elszakad a cérna. Ugye, nem akarod, hogy te legyél az álhírosztó? :) 

(Cikkünk 2017. május 13-án jelent meg.)

Zigó JuditZigó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások